Öncelikle Laparoskopi tanımı yaparsak karın içinin optik bir cihaz yardımıyla gözlenmesi işlemidir. Bu cerrahi işlem ile göbek altı küçük bir kesi aracılığıyla batın boşluğuna teleskop yerleştirilmektedir. Bu işlem ile doktor pelvik organları rahat bir biçim de gözlemleyebilmektedir. Laparoskopi ile tüp bebek tedavisi öncesi tedaviye engel olabilecek sorunlar meydana çıkartılır. Bu yöntem tüp bebek öncesi gebeliğe engel olacak herhangi bir durumun olup olmadığının saptanması için yapılan cerrahi bir yöntemdir. Uzmanlar tarafından yapılan herhangi bir gebe kalmaya engel durumun saptanması amacıyla yapılan laparoskopinin dışında bu cerrahi teknik ile miyomlar da çıkartılabilmektedir.

Laparoskopi ile çikolata kistleri ve yumurtalık kistlerinin tedavisi de yapılabilir. Laparoskopi yapışıklıkların açılmasın da, anatomik bozuklukları olan tüplerin çıkarılmasın da kullanılan cerrahi bir yöntemdir. Tüp bebek tedavisinde yumurtalıkların durumu önemli bir yere sahiptir. Yumurtalıkların büyüklükleri, verimlilikleri tedaviye elverişli olup olmadıkları Laparoskopi yöntemi le öğrenilmektedir. Tüp bebek tedavisi öncesi cerrahi işlem olan Laparoskopinin yapılması tamamen başarı oranını arttırmaya engel olacak herhangi bir sorunun olup olmadığını saptamak için yapılır. Laparoskopinin halk arasında bilinen adı ise rahim filmi olarak geçmektedir. Eğer anne adayın da tüp tıkanıklığı gibi durumlar var ise bunu Laparoskopi yani rahim filmi yaptırarak öğrenebilir. Eğer aday daha önceden bir açık ameliyat geçirmiş ise veya endometriozis gibi yapışıklıklar meydana getiren bir hastalık geçirmiş ise tüplerin durumlarını ve fonksiyonları öğrenmek için tedavi öncesi Laparoskopi yapılmalıdır.

Laparoskopi ’deki başlıca amaç tüp bebek tedavisine başlamadan önce tedaviye engel olabilecek herhangi bir durumun olup olmadığının saptanmasıdır. Bu işlem kısa sürmektedir. Yaklaşık olarak 20-25 dakika gibi bir sürede tamamlanmaktadır. Tabi bu işlemler yapılmadan önce hasta uyutulur ve öyle işleme alınır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir