Çok ender bir kadın hastalığı olan endometriozis kadın rahiminin en iç tabakasını kaplayan ‘endometrium’ adlı özel ve neredeyse her yılın on iki ayında da tüm kadınların adet döneminde kalınlaşarak dökülen ( ve eğer döllenme varsa embriyonun tutulduğu ) o hassas tabakadır. En önemli özelliklerinden biride sadece kadın rahminin iç kısmın da değil vücudun yine özel bölgelerinde de bulunmasıdır. Endometriozis kadın rahminin ( sadece iç kısmında değil dış kısmında da odak noktaları bulunmaktadır.) endometriozis odakları kadın rahmini dış kısmın da gündelik hayat da büyük zorluklar çıkarmak dışında kısırlık ( infertilite ) ve ( rahim ağzında yoğunlukla ) ağrılara yol açabilir.

Kadınlar da rahimlere özgün hormonlar vardır. (bu özel hormonlar adet döngüsünü yönetirler. ) bu hormonlara kadın rahminin iç kısmına özgü tabaka olan endometrium ve kadın rahminin dış kısmında olan endometrium odakları da kadınlara özgü olan bu hormonlardan etkilenirler. Kadınların (adet günlerinde) özel günlerinde sadece rahim değil rahmin iç ve dışkısmında ki bölgeler de kalınlaşarak kuruyup kanayarak dökülürler, bu şekil de vücuttaki endometriumunun da adet günündeki gibi kanayarak gitme olasılığı vardır.
Endometriozisinin birden fazla belirtisi vardır bunlar dan biride kadınların özel günlerin de ( adet günlerin de) normal de hissedilenden çok daha fazla ve ağır bir şekilde ağrı ve sancısının olması ve bu çoğunlukla adet olmadan veya olduktan sonra hissedilir ve endometroizminin bir diğer belirtisi de bireyin cinsel içgüdülerindeyken ve sonrasın da çok fazla ve de aşırı bir şekil de acı hissetmesidir. Endometriozm olan kadın hastalar da başka yan etkiler ise aşırı halsizlik ve yorgunluk, durup dururken rahim bölgesin de çok şiddetli ağrılar hissetmesidir.
Günümüz tıp bilim ve sanayisine rağmen halen daha endometriozis’ in nedeni bilinmektedir ama buna rağmen bazı bilim adamlarının ilgi çekici hipotezleri olmasına rağmen yine de daha endometriozis’ in belirtileri bilene tam bilinmemektedir.

Endometriozis ‘in nasıl oluştuğunu son yıllar da bilim adamları büyük bir ustalıkla bulmuşturlar, bunlar insan anatomisinde ve DNA ‘sında bir hormon gibi davranan minareler( DHEA ve PPAE karşıt olan dioxin ve de PCB ) ve bunların yanında da hayvansal gıdalar ve kırmızı et çok fazla tüketen kadınlarda da görülmektedir.
Ama bunun da engelleyebilme yöntemleri de vardır mesela düzenli ve dengeli bir beslenme şekli yine bu durumla aynı şekil de egzersizle beraber DHEA ve PPAR gibi hayati derece önem taşıyan hormonlar almak da bu rahatsızlığa bir önlem sayılabilir.
Birçok rahatsızlık bilinmemekle beraber önemsenmeyip boş veriliyor ne bir uzmana ne de bir doktora gitmez bir halde oluyorlar, siz de böyle durumları göz ardı etmeyin çünkü siz de böyle bilinmiyen kritik rahatsızlıklara sahip olabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir