22 Kas
Co-culture tekrarlayan tüp bebek denemelerine rağmen gebelik elde edilemeyen olgularda, veya embriyoları yavaş ve kötü kalitede gelişim gösteren çiftlerde uygulanan bir yöntemdir.
Anne adayının adetinin 21. gününde rahim içi endometrium dokusundan alınan küçük bir doku örneği, laboratuvar ortamında stromal ve glandüler hücrelerine ayrıştırılarak hücre kültür pasajlarına alınır. Geliştirilen aslında yapay bir rahim dokusudur. Yumurta toplama gününe kadar yaklaşık 20-25 gün boyunca belirli aralıklarla kontrol edilen endometrial doku örneği, laboratuar ortamında pasajlardan geçirilerek embriyolar için uygun bir gelişim ortamı hazırlanır. Anne adayından alınan yumurtaların döllenme kontrolü yapıldıkdan sonra döllenen yumurtalar, endometial co-cultur ortamına konur, embriyonun gelişimi takip edilerek uygun zamanda embriyolar tekrar anne rahmine transfer edilir.
Embriyo gelişimi için gerekli olan bütün besleyici maddeleri barındıran endometrial co-cultur ortamı embriyonun gelişimini destekleyici niteliktedir ve embriyo için zararlı olabilecek maddeleri de ortamdan uzaklaştırır.
Anne adayının gebe kalabilmesi için embriyonun endometrial dokuya gömülmesi-tutunması (implantasyon) gerekmektedir. Ayrıca embriyonun implante olabilmesi için embriyo ile endometrial dokunun uyumlu olması gerekmektedir. Endometrial co-cultur’ınde anne adayından alınan endomerial doku ile kültüre edilen embriyolar gelişim aşamasında annenin endometrial dokusuna da alışmış olacağından endometrial co-cultur uygulamasının anne adayının gebelik şansını arttırıcı etkisi olabilir.